Okres świąteczny to czas, który może być bardzo stresujący dla osób będących na diecie. Cały rok przestrzegania zasad zdrowego żywienia wydaje się być całkowicie zaprzepaszczone w grudniu. Jak sobie poradzić w tym okresie i czym kierować się podczas wigilijnej kolacji?
Święta to tylko 3 dni
Przede wszystkim uświadom sobie, że święta trwają 3 dni, a nie cały miesiąc. Z pewnością nie ułatwiają tego wszelkie imprezy firmowe czy świąteczne spotkania ze znajomymi, jednak warto zachować wtedy zdrowy rozsądek w kwestii jedzenia. Staraj się dokonywać lepszych wyborów żywieniowych np. wybierz rybę pieczoną zamiast smażonej czy herbatę zamiast grzańca.
Pamiętaj, że efekt dają działania podejmowane na co dzień, a nie tylko od święta – jeśli przez resztę dni w roku starasz się dbać o pełnowartościową dietę, zawierającą dużą ilość warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, kilka świątecznych dni nie zaprzepaści Twoich starań. Warto tu przypomnieć zasadę 80/20, która mówi nam o tym, że 80% produktów w naszej diecie powinno być tzw. zdrowych i niskoprzetworzonych (np. owoce, warzywa), natomiast 20% mogą stanowić produkty, które bardzo lubimy, ale nie są do końca odżywcze dla naszego organizmu (np. słodycze).
W czasie świąt nie chodzi o to, żeby przejść na specjalną dietę – niektórzy sugerują, aby tworzyć fit zamienniki tradycyjnych świątecznych potraw. Nie ma w tym oczywiście nic złego, jednak zamiast traktować jedzenie jako zagrożenie, lepiej świadomie przygotować się do Świąt z wyprzedzeniem.

Zachowaj umiar
Najważniejszą radą, o jakiej warto pamiętać w czasie Świąt jest: zachowaj umiar. Świąteczny czas nie jest powodem do obżarstwa. Nie próbuj „najeść się na zapas”, kończ jeść, gdy czujesz się najedzony. Przejedzenie powodujące senność czy bóle brzucha nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Warto również pamiętać o umiarze przygotowując posiłki na Wigilię czy Sylwestra. Jeśli wiesz, że rok wcześniej bardzo dużo jedzenia zostało po świętach, warto tym razem przygotować go mniej. To właśnie pozostałości po wigilijnej kolacji sprawiają, że ciężko odżywiać się zdrowo w okresie pomiędzy Świętami a Sylwestrem i co za tym idzie, przyjmujemy wtedy nadmiar kalorii, który później przekłada się na naszą sylwetkę.
Aktywność fizyczna
Staraj się zadbać o aktywność fizyczną przed i po świętach. Grudzień to dobry czas, aby zwiększyć swoją aktywność, szczególnie, gdy wiemy, że w okresie Świąt nie będziemy trenować. Warto w święta wspólnie z rodziną wybrać się na spacer, zamiast cały dzień siedzieć przy stole. Zmniejszona aktywność w okresie świątecznym sprzyja odkładaniu się nadmiaru kilogramów i tkanki tłuszczowej, czego chcemy uniknąć.
Święta to czas, w którym warto skupić się na czerpaniu radości z możliwości spotkania z rodziną, odpoczynku, a nie na obsesji na punkcie jedzenia. Jeśli odstępstwa od naszej typowej diety rzeczywiście trwają tylko kilka dni, efekty, na które pracowaliśmy cały rok nie zostaną zaprzepaszczone i nie powinniśmy się tym martwić. Pamiętajmy, aby na co dzień kierować się założeniami tzw. Talerza zdrowego żywienia. Zalecenia te mówią, że w naszej diecie połowę produktów powinny stanowić warzywa i owoce, codziennie powinniśmy spożywać przynajmniej 3 porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych, a dodatkowo warto ograniczyć spożycie produktów przetworzonych, soli, mięsa oraz cukru, ponieważ Polacy spożywają ich nadmierną ilość, a na ich miejsce wprowadzić zdrowe tłuszcze roślinne, ryby i strączki.

Tekst przygotowała Barbara KOSTRZEWSKA – dietetyczka, lekkoatletka.
Artykuł przygotowany w ramach projektu „W dobrej kondycji” , który jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki.
