Jesień to okres wielu zachorowań, zmiana pogody, obniżenie temperatur. To wszystko, a także kilka innych czynników wpływa na nasz układ odpornościowy, który jest odpowiedzialny za to, aby do naszego organizmu dostawało się jak najmniej szkodliwych bakterii, wirusów. W tak dziwnych czasach w jakich obecnie żyjemy bardzo mało mówi się o budowaniu odporności naszego organizmu, która niestety nie polega na noszeniu maseczek… bardzo ważne elementy, które mają wpływ na nasz układ odpornościowy to: sen i wypoczynek, aktywność fizyczna, zbilansowana dieta.
SEN I WYPOCZYNEK
Dorosły człowiek potrzebuje około 8 godzin snu, kiedy jest on spokojny i głęboki w naszym organizmie wzrasta liczba limfocytów, które są odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami.
Ważne jest też, aby podczas snu zapewnić sobie odpowiednie warunki – całkowita ciemność i cisza – tylko wtedy w szyszynce wydziela się melatonina, która jest odpowiedzialna między innymi za rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pamietajmy też, że stres również źle wpływa na nasz system obronny. Co ciekawe…całkowita izolacja nie sprzyja naszej odporności, ponieważ nasz system nie wypracowuje wtedy nowych możliwości obrony i jest bardziej podatny na wszelkie choroby.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Wystarczy 30 minut dziennie, aby wyraźnie zwiększyć możliwości obronne naszego organizmu. Regularne spacery, rekreacyjne pływanie czy jazda na rowerze sprawią, że będziemy rzadziej chorować na dolegliwości Górnego odcinka układu oddechowego.
Jednak trzeba pamiętać, aby nie przesadzać na „dzień dobry”… jeżeli jesteś na początku swojej przygody z aktywnością fizyczna stopniowo zwiększaj swój wysiłek, żeby krótko mówiąc „nie zestresować” swojego organizmu. A to za sprawą kortyzolu, który wytwarza się podczas bardzo intensywnych ćwiczeń, a który negatywnie wpływa na układ immunologiczny człowieka. Warto zacząć od drobnych aktywności, np. dynamiczny marsz w drodze do lub z pracy.
DIETA
W budowaniu odporności równie ważnym elementem jest dieta. Sposób naszego odżywiania bardzo mocno oddziałuje nie tylko na odporność, ale na całą pracę naszego organizmu. Warto zastanowić się czym karmimy swój organizm i jak o niego dbamy.
Aby wzmocnić naszą odporność w diecie musza znaleźć się warzywa i owoce, szczególnie te zawierające witaminę A, C i E, czyli marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka, cytrusy, truskawki (także mrożone), porzeczki czarne i czerwone.
Nie możemy zapomnieć o kiszonkach (kiszone ogórki, kapusta kiszona, buraki) – zawierają one naturalne probiotyki, które pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit, ale właśnie też na wzmocnienie odporności. Oprócz tego polecane są jogurty naturalne, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności.
Na jesień szczególnie polecane są zupy krem, które sycą i rozgrzewają organizm, można dodać do nich mnóstwo warzyw i przypraw, które wspomogą naszą odporność.